RECOMANDAREA ZILEI: Laptop HP 15-db1100ny cu procesor AMD Ryzen 5 3500U

Salutare și bun venit în PC Area! Acum ceva vreme, făceam o serie pe vechiul site, care se numea „RECOMANDAREA ZILEI”, unde vă recomandam diverse chestii care mi se păreau interesante. Astăzi, mai mult ca niciodată, lumea cumpără laptop-uri, iar datorită cererii mari, prețurile au explodat. Acum un an de zile, la 2000 de lei puteai lua un laptop cu i5, astăzi abia mai prinzi un Celeron, și ăla dual-core.

Așa că am început să „bântui” magazinele on-line, în căutarea unui laptop cu preț decent și specificații mai bune decât un Celeron. Condiția principală, să fie NOU. Și, sincer, un a fost un task ușor, pentru că în marea de Celeroane și Pentium-uri, nu prea se găsea nimic interesant, să fiu sincer. Doar un i3 5005U, de pe vremea când aveam cu 30 de kg mai puțin. Toate, până când am dat de jucăria următoare, la eMAG:

Laptop HP 15-db1100ny cu procesor AMD Ryzen 5 3500U pana la 3.70 GHz, 15.6″, Full HD, 4GB, 1TB HDD, AMD Radeon Vega 8, Free DOS, Black

Sincer, laptop-ul ăsta costa cam tot atât înainte de penuria asta de laptop-uri, deci pare a avea un preț corect, dar la limita de sus. Procesor-ul este unul de la AMD, cu care m-am jucat și care nu este neapărat rău, dar este vechi de peste un an. De asemenea, este un procesor cu „U”, adică de voltaj mic, dar suficient de potent pentru școală on-line și light-gaming. Că tot vorbim de light-gaming, Ryzen 5 3500U are o placă video integrată, Radeon Vega 8. Nu rupe gura târgului, dar Flawless a jucat GTA V Online cu ea, deci nu e chiar ultima din pluton.

Display-ul nu este nici el de neglijat, fiind vorba de un ecran SVA (unghiuri bune de vizualizare, peste un ecran TN, dar sub un IPS) cu rezoluție Full HD, ce rulează la 60 de Hz. E bine că producătorii lasă în spate ecranele TN cu rezoluție 1366×768, care se mai găseau și pe laptop-uri din zona asta de preț, acum vreo 2 ani. Un ecran „bun la toate”, evident, în clasa sa de preț. I/O-ul este decent, mult peste unele laptop-uri de câteva ori mai scumpe. Avem 3 port-uri USB, un port HDMI normal, port audio si mufă de rețea.

Dar hei să vorbim și despre lucrurile care nu îmi plac la acest laptop. Voi începe cu memoria RAM, care e de doar 4 GB. Sincer, orice laptop, ar trebui să vină în 2020 cu măcar 8 GB de memorie. Poate sunt doar eu, dar memoria devine din ce în ce mai ieftină și mai accesibilă. Sigur, e un laptop „ieftin”, după vremurile în care se vinde și s-au făcut câteva compromisuri. Un alt compromis, pe care nu îl înțeleg, este HDD-ul în locul SSD-ului. Mai bine un SSD de 240 GB, decât un HDD de 1 TB, care e mai lent decât un film în super-slow-motion.

Preț actualizat

Notă: Link-urile din acest articol sunt link-uri afiliate. La fiecare cumpărătură efectuată de pe aceste link-uri, primesc un comision din valoarea cumpărăturii voastre, dar voi nu plătiți nimic în plus pentru asta. Astfel puteți susține site-ul și canalul de YouTube.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.