Povestea Black Friday, cea mai așteptată zi de către vânătorii de reduceri

Pe 16 noiembrie 2018, avem o nouă ediție de Black Friday (Vinerea Neagră) în România. În ultimii ani, comercianții de la noi au ales să țină acest eveniment cu o săptămână mai devreme decât cei din SUA. În SUA, Black Friday este întotdeuna în vinerea de după Ziua Recunoștinței (a patra vineri din luna noiembrie).

Pentru americani, ziua de vineri de după Ziua Recunoștinței, marchează începerea sezonului de cumpărături pentru Crăciun. De altfel, la finalul paradelor de Ziua Recunoștinței își face apariția și Moș Crăciun, care dă astfel start sezonului Sărbătorilor de Iarnă. La sfârșit de secol XIX, început de secol XX, aceste parade erau sponsoriziate de marile magazine, care se foloseau de ocazie pentru a se promova. Regula era însă ca niciun magazin să nu facă reclamă pentru Crăciun, până la finalul paradei.

Lucrurile încep însă să se schimbe în anii ’30. Magazinele își doreau să crescă durata sezonului de cumpărături, dar nu își doreau să încalce regula. Aici intervine Președintele SUA de atunci Franklin D. Roosevel, care dă un dectret și mută Ziua Recunoștinței, din ultima vineri din noiembrie, în a patra. Astfel, în unii ani (cum este și cazul anului 2018), ultima vineri din noiembrie nu este și a patra, luna având 5 vineri, în loc de 4. Astfel sezonul de cumpărături începe mai repede.

Există totuși și unele magazine care fură startul de Black Friday. În America, unele magazine fizice, cum ar fi Wallmart deschid încă de joi seara. Acest fenomen a primit numele de „Black Thursday”.  La noi, Black Friday este organizat chiar și de mai multe ori, iar unele magazine țin evenimentul chiar și o săptămână, sau toată luna noiembrie. Cum spuneam, anul acesta Black Friday va fi pe 16 noiembrie. PC Area vă ține la curent cu ultimele zvonuri și despre Black Friday pe tot parcursul lunii noiembrie.

Sursa: Wikipedia

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.